BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, November 10, 2012

Coretan dari bumi Syam


 Hampir 3 bulan aku disini, melangkah dan terus melangkah mempelajari sesuatu yang baru. Bahasa, budaya mereka kadangkala mencabar iman didada. Kehidupan disini tidak seindah yang disangka. Hanya sahabat sebagai penganti keluarga yang jauh dimata….

Walaupun berat untuk melangkah tetapi demi sebuah harapan ibu & ayah, aku teruskan jua tanpa rasa jemu. Tujuan utama untuk menggarap sebanyak ilmu dan pengalaman di bumi syam yang penuh barakah ini. Masa dua tahun itu bukanlah satu tempoh yang lama, insyaAllah akan aku pergunakan dengan sebaik-baiknya. 

Kubu Salahuddin Al-Ayubi, makam Ja'far, Zaid Bin Harithsah menjadi tempat persinggahan aku dikala tekanan yang melanda diri. Mengibrahkan diri dengan kisah-kisah mereka yang jauh lebih hebat ujian dan cabaran yang ditanggung mereka. Hanya mengambil masa beberapa minit untuk sampai ke kawasan yang punyai sejarah yang istimewa ini. 

Tanpa henti lafaz syukur diucapkan. Terasa manisnya ukhwah disini. Susah senang ditanggung bersama. Para syabab yang tanpa rasa jemu dan bosan mengawal keselamatan kami para akhowat disini. Tanpa keluhan menawarkan diri untuk ber'muraqib' walaupun sibuk dengan minggu peperiksaan yang masih berjalan.

Dan juga para akhowat, kakak-kakak dan adik senior ibarat seperti adik beradik yang terpisah bertahun lamanya. Sentiasa mengambil berat kesihatan adik beradik yang lain. Tanpa rasa penat lelah melayan karenah kami disini. Alfu Syukran kepada semua! Pengalaman di sini banyak mematangkan ku dan moga ukhwah kita terus berkekalan hingga akhirnya! 

-10/11/12-           
    

1 comments:

*najaah* said...

terus tabahkan diri ye sayang :)